Kabal: Historien om 52 kort.

Det er utrolig hvor mye underholdning det kan være i en kortstokk. Den består av 52 kort, i fire forskjellige farger, fra 1 til 13. Det er nærmest uendelig mange muligheter og kombinasjoner. Det gjør og at man har uendelig mange måter å spille på, og spill å spille. Selv aleine har du gleden av en kortstokk, og her skal vi se nærmere på bakgrunnen for kortspill, og den «ensomme soldats bibel», kortstokken.

Starten

Den første indikasjonen på kortspill kommer fra som så mange andre ting fra Kina. Det er funnet bevis på kortspill i det tiende århundre. Det er litt værre å kartlegge hva og hvordan man spilte.

Man har grunn til å tro at kortspill til slutt fant veien til Europa via Egypt, og dette ble populært i Italia og Spania rundt år 1370. På den tiden var ikke kortspill for alle og enhver, å eie en kortstokk var dyrt, da kortene måtte håndmales.

Som alt populært fant kortstokken seg vei rundt verden langs handelsruter. I begynnelsen av det femtende århundre ble trykking oppfunnet i Tyskland av Gutenberg. Dermed gikk kostnaden betraktelig ned på å lage en kortstokk.

Kabalens opprinnelse

Kabal, eller Solitaire som det heter vanligst på Engelsk ble først kalt for Patience, spesielt i Frankrike, Tyskland, England og Polen. Man vet ikke helt sikkert, men det er flere som mener at kabal har utspring fra de Baltiske landene, og da ikke nødvendigvis fra kortspill, men fra spådomskort, eller Tarot som det også heter.

Basisen er lik, en person legger ut kort, og forsøker å få noe ut av det, enten en spådom eller et mål.

Når det gjelder hvor kabalens utspredelse begynte i Europa, er det flere teorier. En er at det kommer fra Frankrike, den andre fra Skandinavia/Tyskland. Vi skal se på begge.

Frankrike

Ting tyder på at utbredelsen i Europa stammer fra Frankrike. Navnet Patience kommer fra det franske språket, noe også ordet Tableau gjør. «Patience» er kun ett av mange ord for å beskrive en-player spill, og som man kanskje skjønner var det en beskrivelse av en aktivitet man trenger tålmodighet for å utføre.

I det moderne franske språket i dag, bruker man heller ordet «Rèussite», som betyr suksess eller fordelaktig utkom. Patience brukes i dag mer om Puslespill (som også krever tålmodighet :). Ordet Rèussite forklares som «en kombinasjon av kort som en overtroisk prøver.... for å spå om utfallet av noe». Dette støtter da teorien om at kabal kommer fra Tarot/spåkort, også om man tar i betraktning det ordet man bruker i Norge, Danmark og Island, nemlig ordet Kabal(e), som også forklares som «Hemmelig kunnskap». I Polen bruker man også ordet kabala, som betyr «spådomskunstner med kort».

Det første skriftlige om kabalen kommer fra bøker som benevner spillet som noe franskmenn drev med. En av de mest kjente franskmennene fra denne perioden er Napoleon, og når han var i eksil er det kjent at han fordrev tiden med å spille kabal. Det er også noen kabaler som er kalt opp etter han.

Skandinavia/Tyskland
Den andre teorien er at utbredelsen stammer fra Skandinavia / Tyskland. Grunnen til dette er :

  1. Det er funnet skrifter om Patience fra 1783 i Tyskland. I «Das neue Königliche L'Hombre-spies» Er det nevnt både «Patience» og «cabale». I «Das neue Spielalmanach für 1798» er «Patiencespiel» nevnt, men da som en konkurranse mellom 2 spillere, som hver sin gang spiller et spill med Patience, mens tilskuere rundt vedder på resultatet (altså gambler). I senere bøker er dette spillet kalt «Grandfather`s Patience».
  2. I 1808-1809 var en svensk jente fanget i Russland. Adelaide von Hauswolff som hadde selskap av sin far i fangenskap, skrev i sine journaler: «Major Hjärne spilte patience med min far» og et annet sted «Om kvelden spilte Majoren Patience».
  3. I et svensk dikt fra 1809 av J. D. Valerius som het «Mitt spel» slutter det med «Jeg spilte Tok mot en jente og, til min store sorg, Patience med min skjebne» (Tok er spillet vi kjenner som Idiot).

Det som kan diskuteres med denne teorien er at det er uklart om den formen som beskrives fra Russland og Sverge er kabal, eller om det er et to-manns spill.

De første bøkene om kabal

De første bøkene om Solitiare ble publisert i Moskva i 1826 og het noe sånt som «En samling av kort-versjoner til vanlig kjent som Grand-Patiences». Minst 6 bøker ble publisert i Sverge før 1850, tre av dem før 1840.

Skandinaviske og Polske referanser fra 1830 legger vekt til teorien om at Kabal stammer fra Baltikum, for så å bli utbredt fra Skandinavia.

Den første Franske utgivelsen kom i 1842, «Le Livre des patiences..» av Marquise de Fortia, mens den første Engelske boken om Kabal kom midt rundt 1850, og var skrevet av Lady Adelaide Cadogan.

Siden da og frem til nå er det gitt ut utallige bøker om både kortspill og Kabaler. Du finner noen av bøkene som er tilgjengelige her.

Kabal i dag

I dag finnest det mange forskjellige kabaler, som vi deler inn i forskjellige grupper. Først litt om de forskjellige delene av en kabal, og hva de kalles:

Den mest vanlige kabalen har mange navn, jeg kjenner den som 7-kabal, eller sjuerkabal. For de som spiller kabal på nett, er versjonene som oftest på engelsk, og heter da oftest Klondike. Men kan også hete Canfield, Yukon, osv osv, eller simpelthen Solitaire. Denne versjonen er det også som er med som standard på alle datamaskiner.

En av grunnene til at kabal har blitt såpass populært, er enkeltheten ved den. Du trenger ikke noe annet enn en kortstokk, en flat overflate, noen basis-regler – og alle i alle aldre kan legge seg en kabal. Dette er rent og enkelt tidsfordriv, og om man går noen tiår tilbake (og lengre), til en tid da man ikke hadde dagens stress, komplikasjoner og karriere-jag var det å sette seg ned med en pipe (som jeg ville ha gjort), et godt glass med noe oppi og en kortstokk noen av dagens gleder.

I dag er kabal et av de mest tilgjengelige spillene i hele verden. Dette på grunn av at du finner en kabal på alle datamaskiner i verden, og mange steder på internett, slik som kabal24.no

Jeg har også sett nærmere på bakgrunnen til kabalen på datamaskiner i en annen artikkel.

Helt øverst i artikkelen kalte jeg kortstokken for «Soldatens Bibel». Om du følger denne linken til Youtube og sangen til Stein Ingebrigtsen, vil du forstå mer om hvorfor et helt vanlig kort betyr så mye for så mange. Også for meg. Og – siden du har tatt deg tiden med å lese denne artikkelen, tror jeg disse 52 kortene, og den kabalen du kanskje sitter med foran deg også betyr noe for deg :)

Kilder:
History of Patience/Solitaire by David Parlett
The Origins of Solitaire from Cardgameheaven.com
History of Solitaire from Playsolitaire.org


kabal24.no er produsert av Nyland Online. Copyright © 2015 - 2019